اپکس فایندر در فرایندهای درمانی مربوط به کانال ریشه دندان موسوم به روت کانال موفقیت ارتباط بسیار زیادی با کسب اطلاعات درست و دقیق از داخل کانال ریشه دندان دارد. امروزه یکی از روش های پیشرفته برای بررسی کانال ریشه دندان استفاده از روش اپکس فایندر است. در این مقاله، فروشگاه تجهیزات دندانپزشکی آوادنتال میخواهد به بیان این مطالب بپردازد:
- اپکس فایندر چیست؟
- مقایسۀ اپکس فایندر و رادیوگرافی
- نکات مهم در زمان استفاده از اپکس فایندر
هم اینکه برای تعیین طول کانال ریشه دندان، از روش تلفیقی رادیوگرافی و اپکس فایندر استفاده می شود. از دستگاههای الکترونیکی اپکس فایندر بیشتر برای مشخص کردن طول کانال در دندان های دائمی استفاده میشود.
اگر تاکنون اقدام به اپکس فایندر | اپکس لوکیتور نکردید، حتما پس از خواندن این مقاله با فروشگاه آوادنتال تماس بگیرید تا کارشناسان به صورت رایگان شما را راهنمایی کنند.
اپکس فایندر چیست؟
اپکس فایندر عبارت است از یک دستگاه الکترونیکی که در زمینۀ اندودانتیکس کاربرد فراوانی دارد و میتواند موقعیت دقیق اپیکال فورامن و طول فضای root canalرا مشخص کند.
در روند درمانی اندودانتیکس، هدف اصلی از بین بردن کلیۀ عوامل بیماریزا در داخل کانال ریشه دندان است. این عوامل ممکن است باقی ماندههای مواد آلی، باکتریها، سموم و پروتئینهای دگرگون شده باشند. برای رفع منشاء اصلی این گونه عوامل، اجرای صحیح تمامی مراحل درمانی اندودانتیکس الزامی است. این مراحل عبارتند از:
- پاکسازی و شکل دادن کامل به ریشه دندان
- ایزوله کردن کامل کانال ریشۀ دندان با استفاده از یک مادۀ پرکنندۀ غیر قابل نفوذ و سه بُعدی که هیچ نشتی نداشته باشد.
جهت آماده کردن مؤثر کانال ریشه دندان، باید محل دقیق پایان گرفتن درمانهای اندودانتیکس مشخص شود. با توجه به آناتومی ناحیه پری اپیکال، مناسبترین مکان برای پرکردن کانال ریشه، تنگترین نقطۀ آن یا تنگۀ اپیکال است.
لذا چون نمیتوان با چشم تا انتهای ریشه دندان را مشاهده کرد، پس برای ارزیابی طول دقیق کانال ریشه نیاز به ابزار اندازه گیری بسیار دقیقی است. روشهای مختلف اندازهگیری طول کانال ریشه عبارتند از:
- روش رادیوگرافی. رادیوگرافی پری اپیکال یک روش همزمان برای بررسی واقعی کانال ریشه دندان میباشد. این سیستمهای الکترونیکی که حالا در نسل چهارم خود قرار دارند، مزایای خاصی نسبت به سایر روشهای غیر سیستمی دارند.
- استفاده از حس لامسه
- پرسش و پاسخ از بیمار
- استفاده از فایندر
توضیحات
معمولاً ریشه دندان در برابر جریان الکتریکی از خود مقاومت ویژهای بروز میدهد که این مقاومت الکتریکی ویژه از طریق یک جفت الکترود که یکی بر روی لب بیمار و دیگری به وسیلۀ گیره به فایل اندو متصل میشود، اندازهگیری میگردد. اساس کار دستگاه اپکس فایندر بر پایه اندازه گیری همین مقاومت الکتریکی است.
زمانی که نوک فایل اندو با بافت یا اپکس برخورد میکند، مدار بسته میشود. بدین معنی که بین الکترود اول و الکترود دوم، یک پالس الکتریکی بدون مقاومت انتقال پیدا میکند.
با کاهش مقدار مقاومت، جریان به صورت ناگهانی در مدار اپکس فایندر جاری می شود و موجب می گردد که پاسخ دستگاه به حذف مقاومت الکتریکی مشخص شود. این اتفاق با یک آلارم هشدار دهنده، یا چراغ چشمک زن و یا به روش دیجیتالی بر روی یک صفحه LED نمایش داده می شود.
برای اندازه گیری طول دقیق کانال، نخست فایل متصل به گیرۀ دستگاه باید تا حدی داخل کانال نفوذ کند تا جایی که دستگاه عدد صفر را نشان دهد. این عدد صفر نشان دهنده آن است که مقاومت الکتریکی بر اثر برخورد فایل با اپکس به صفر رسیده است. حالا فایل را کمی خارج می کنیم تا اپکس را مشخص کند. معمولاً این نقطه طول کارکرد مناسب را گزارش میکند.
کلیپ آنباکس بهترین اپکس در جهان
مقایسۀ اپکس فایندر و رادیوگرافی
هر چند روش این دستگاه ها در مقایسه با روش رادیوگرافی از دقت بالاتری برخوردار است، ولی هرگز نمیتواند جایگزین خوبی برای روش رادیوگرافی باشد.
تعیین طول کانال ریشه یکی از کاربردهای رادیوگرافی در حین درمان است. اپکس فایندر و رادیوگرافی دو روش تکمیل کنندۀ هم هستند و با توجه به خطاهای بالقوهای که هر دو روش در تعیین طول کانال دارند، لذا بهتر است از هر دو روش مکمل به صورت همزمان استفاده شود.
اطلاعات به دست آمده از رادیوگرافی دارای بازۀ گستردهای است و فقط برای تعیین طول کانال کاربرد ندارد. چون رادیوگرافی علاوه بر کمک به تعیین طول کانال، می تواند اطلاعاتی در زمینه آناتومی دندان و مشکلات موجود در داخل کانال را نیز منعکس کند؛ که البته اپکس فایندر از اجرای آن ناتوان است.
نکات مهم در زمان استفاده از اپکس لوکیتور
اپکس فایندرهای نسلهای سه و پس از آن که امروزه از آنها استفاده میشود، با وجود بزاق دهان، محلول هیپوکلریت و سایر مایعات موجود در محیط دهان، دقت خود را از دست نمیدهند. ولی توجه داشته باشید که اصل کار مربوط به داخل کانال است.
تاج دندان تا حد امکان باید خشک و بدون حضور هیچ مایعی باشد. اما وجود رطوبت در داخل کانال ریشه، مشکل چندانی به همراه ندارد. رعایت اصول اندو به افزایش دقت اپکس فایندر کمک میکند. از جملۀ این اصول می توان به این موارد اشاره کرد.
مهم ترین موارد در استفاده از اپکس ها
پس از استفاده از اپکس، کانال باید ایزوله شود؛ چرا که بدون ایزولاسیون تمامی نتایج به دست آمده از این دستگاه با خطا مواجه می شوند.
همیشه از دستگاه اپکس فایندر در حالت شارژ پُر استفاده کنید. چرا که شارژ کم باعث بروز خطا میشود. همچنین اگر دستگاه با باتری کار میکند، سعی کنید برای آن از باتریهای با کیفیت استفاده کنید.
اپکس فایندرهای نسل جدید هیچ تداخلی با پیسمیکرهای قلبی ندارند. بنابراین عملاً هیچ منع استفاده از دستگاه اپکس فایندر برای بیمارانی که از پیس میکر قلبی استفاده میکنند، وجود ندارد. ولی بهتر است جانب احتیاط را رعایت کنید و تا زمانی که از فقدان تداخل با پیس میکر مطمئن نشده اید، از آن استفاده نکنید.
بهتر است در مورد بیمارانی که از پیس میکر استفاده می کنند، از اپکس فایندر استفاده نشود.
- الکترودها و گیره های اپکس فایندر قابلیت اتوکلاو شدن دارند. بنابراین برای هر بیماری از الکترودهای استریل شده استفاده کنید.
- اگر در زمان کار با اپکس فایندر، با انباشت مایعات یا خون مواجه شوید، بدانید که دستگاه به سمت خطا میرود.
- برای خانمهای باردار و کودکان که به رادیوگرافی حساسیت زیادی دارند، از اپکس فایندر استفاده کنید.
- در زمان برقراری اتصال گیرۀ اپکس فایندر به فایل اندو دقت کنید که گیره حتماً با سمت فلزی درگیر باشد و تماس داشته باشد.
- اگر گیرۀ فلزی در سمت مخالف محل درمان استفاده شود، بهتر و مطمئنتر است. چون در سمت درمان، گیره فضای زیادی را اشغال میکند و میتواند برای پزشک ایجاد مانع کند و در برقراری اتصال موجب ایجاد خطا شود.
شرکت فروش تجهیزات دندانپزشکی آوا دنتال، لیست کاملی از قیمت انواع اپکس لوکیتور و بهترین اپکس ها را برای شما آماده کرده است. در این لیست شما میتوانید منتناسب با نیاز خود دستگاهی با قیمتی بسیار مناسب تهیه کنید.