اتوکلاو دندان پزشکی برای استریل کردن تجهیزات و پارچه های مورد استفاده در مطب دندانپزشکی استفاده میشود. اتوکلاو بر اساس تلفیقی از فشار و گرما، عمل استریل را انجام میدهد البته باید بگوییم که استفاده از اتوکلاو یکی از ضروریات هر مطب دندانپزشکی به شمار میرود. نحوه کار با اتوکلاو دندان پزشکی چندان پیچیده و دشوار نیست و با کمی شناخت میتوان به راحتی از آن استفاده کرد. در این پُست فروشگاه تجهیزات دندانپزشکی آوادنتال میخواهد برای کسانی که قصد خرید دستگاهاتوکلاو دندان پزشکی دارند، یا به تازگی آن را خریداری کردهاند، صفر تا صد کار کردن با دستگاههای اتوکلاو را توضیح دهد.
اتصال دستگاه اتوکلاو به برق
نخستین گام برای راه اندازی دستگاه اتوکلاو دندانپزشکی، متصل کردن آن به برق شهری است. برای این منظور کافی است سیم دو شاخۀ متصل به دستگاه را به پریز برق وصل کنید. برای دستگاههای اتوکلاو، برق ۲۲۰ ولت کفایت میکند، ولی باید بدانید که فرکانس فقط باید ۵۰ هرتز باشد. معمولاً دستگاههای اتوکلاو در برابر نوسانات برق ۱۸۰ ولت تا ۲۰۰ ولت دچار اختلال در کارکرد نمیشوند اما برای احتیاط بیشتر به شما توصیه میکنیم که از یک ترانسفورماتور استفاده کنید.
باز کردن درب اتوکلاو دندان پزشکی
اتوکلاوهای دندانپزشکی دارای نمونههای گوناگونی هستند که از لحاظ ظرفیت و نحوۀ باز و بسته شدن درب با هم تفاوت میکنند. این تفاوت در فلکههای آنها مشخص میشود. به عنوان مثال اتوکلاوهای ۱۰ لیتری دارای ۵ فلکه و اتوکلاوهای ۲۵ لیتری دارای ۷ فلکه هستند. برای باز کردن درب آنها باید این فلکهها را باز کنید و سپس پولک یا فلکه اصلی که به رنگ قرمز مشخص شده است را باز نمایید. در این صورت درب باز خواهد شد. برای بستن درب نیز باید عکس این عمل را انجام دهید. یعنی ابتدا فلکه قرمز را ببندید و سپس فلکههای دیگر را به حالت قبلی خود برگردانید.
آبگیری اتوکلاو دندان پزشکی
پس از باز کردن درب دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی، سینی آن را خارج کنید و درون آن آب بریزید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که تا لبۀ پلیت MAX دستگاه را پر کند. سپس سینی را درون دستگاه قرار دهید و لوازمی که نیاز به استریل شدن دارند را درون آن بگذارید و درب دستگاه را ببندید. اگر آب داخل دستگاه کافی نباشد، خطای مربوط به کم بودن آب را بر روی صفحۀ نمایشگر اتوکلاو مشاهده خواهید کرد و چراغ LED مربوطه روشن نخواهد شد. بنابراین باید مقدار آب مورد نیاز دستگاه را فراهم کنید. در این صورت چراغ LED مربوطه روشن میشود.
تنظیمات دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی
بر روی نمایشگر دستگاه میتوانید دمای درون آن و مدت زمان نگه داشتن اقلام داخل آن را مشاهده کنید. همچنین میتوانید این تنظیمات را با توجه به الزامات وسایلی که داخل دستگاه قرار دادهاید، تغییر دهید و تنظیم نمایید. اما توجه داشته باشید که مناسبترین مدت زمان برای استریل حدود ۳۰ دقیقه میباشد.
پایان کار دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی
پس از گذشت مدت زمانی که برای دستگاه مشخص کردهاید، کار استریل به پایان میرسد و دستگاه با استفاده از صدای بوق شما را متوجه پایان کار خود خواهد کرد. توجه داشته باشید که نباید مستقیماً درب دستگاه را باز کنید؛ بلکه نخست باید فلکۀ بخار که در بالای دستگاه وجود دارد را باز نمایید و صبر کنید تا بخار داخل دستگاه به طور کامل از آن خارج شود.
همچنین باید درجه فشاری که روی آن نمایش داده میشود به صفر برسد. پس از این که این دو اتفاق افتاد، میتوانید درب دستگاه را باز کنید و لوازم خود را بردارید.
نکات مهم برای استفاده از اتوکلاو
- پیش از قرار دادن سینی حاوی لوازم در داخل دستگاه، همه لوازم را با دستمال پاک کنید.
- پس از پایان استریل شدن نیز دستگاه را با یک دستمال تمیز پاک کنید.
- برای قرار دادن ابزار در داخل دستگاه، حتماً از دستکش استفاده کنید.
- پس از خشک شدن ابزار و گذشت یک مدت زمان سه ساعته، دستکشهای خود را عوض کنید و با استفاده از کاغذ استریل (Medical Care) آنها را بسته بندی نمایید.
کلیپ معرفی اتوکلاو یوروندا E8
اصول کلی کار با دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی
ابزاری که داخل دستگاه اتوکلاو قرار میدهید را با فاصله از هم بچینید تا جریان گرما بتواند آزادانه در بین آنها حرکت کند.
- دستگاه را مملو از وسایل نکنید.
- مقدار آب داخل دستگاه از اهمیت زیادی برخوردار است.
- به جز آب مقطر، از هیچ مایع دیگری برای استریل کردن وسایل استفاده نکنید.
- همیشه از بسته بودن کامل درب اتوکلاو و محکم بودن پیچها اطمینان کسب کنید.
- سالم بودن واشر لاستیکی درب را همیشه مورد بررسی قرار دهید.
- پیش از باز کردن درب دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی، دریچه خروجی هوای گرم را باز کنید و پس از خروج جریان منظم بخار، دریچه را ببندید تا دستگاه به دمای مورد نظر برسد.
- پس از پایان کار، دستگاه را به حال خود رها نکنید و یک بار همه چیز را چک کنید.
- پس از پایان زمان مورد نظر، وقتی دما به زیر ۱۰۰ درجۀ سانتیگراد میرسد، دریچه ایمنی به آرامی باز شود.
- دریچۀ خروج هوا نباید به مدت طولانی بسته باقی بماند.
- پس از پایان کار، پیچهای درب را تنها در صورتی که صدای بوق دستگاه قطع شده باشد، به آرامی باز کنید.
- تا اقلام داخل دستگاه به طور کامل خشک نشدهاند، آنها را از دستگاه خارج نکنید.
- چسب ویژۀ دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی که به وسایل چسبانده شده است، حتماً باید به رنگ سیاه درآمده باشد.
- کاغذ مخصوص بستن درب ظروف در صورت وجود حرارت مناسب، به رنگ قهوهای در میآید.
_________________________
_________________________
کنترل کیفیت دستگاه اتوکلاو
برای هر بار استفاده از دستگاه اتوکلاو دندان پزشکی ، از چسب اتوکلاو و معرف (نشانگر) شیمیایی استفاده کنید. برای این منظور دو نوع نشانگر شیمیایی وجود دارد که عبارتند از:
- نوار TST (Time, Steam & Temperature) که سه پارامتر زمان، بخار و دما را کنترل میکند.
- برچسب Steri-Record که امکان ثبت تاریخ استریلیزاسیون، نام اُپراتور استریل کننده و نام محیط کشت را بر روی برچسب وارد میکند. برای ثبت مشخصات محیط کشت، از علایم اختصاری و برای ثبت نام شخص استریل کننده، از شماره استفاده میشود. استفاده از این برچسب به هیچ وجه نمیتواند جایگزین استفاده از نوار TST شود.
توجه داشته باشید که چسب اتوکلاو هرگز برای کنترل کیفیت کاربرد ندارد و فقط نشان دهندۀ آن است که آیا بستۀ مورد نظر داخل دستگاه قرار گرفته است یا خیر. باید به طور هفتگی و بر اساس روزهای کاری استفاده از دستگاه، از نشانگر بیولوژیک شامل نوار اسپوردار یا ویال باسیلوس استئاتروفیلوس استفاده شود تا صحت کارکرد دماسنج تحت کنترل باشد. همچنین در زمان استفاده از دستگاه، فشار عملیاتی آن (حدود 5/1 بار) را کنترل کنید.
اصول نگهداری دستگاه اتوکلاو
- هر روز صفحه ی زیرین دستگاه اتوکلاو را از سوراخ آب گذر اتاقک جدا کنید و کاملاً تمیز نمایید.
- وسایل فرعی دستگاه مثل طبقات و سینیها را با آب و صابون بشویید.
- درپوش چاهک را همواره تمیز نگه دارید.
- پیش از شروع کار با دستگاه اتوکلاو، سطح آب ژنراتور را چک کنید.
- نمایشگر ثبت دما و فشار را چک کنید.
- هر هفته، آبگذر و تمامی درزها را بررسی کنید.
- پس از هر بار فعالیت دستگاه، سوپاپ اطمینان آن را مورد بازدید قرار دهید.
- قالب ثبت کننده یا نمایشگر را به صورت ماهانه پاک کنید.
- هر ماه آب را تمیز و آن را عوض کنید.
- دست کم هر سه ماه یک بار داخل و خارج دستگاه را با پارچه ی خشک و تمیز پاک کنید.
- قسمت بیرونی آبگذر که آب اضافی از آنجا خارج میشود را پاکیزه نگه دارید.
- هر روز لاستیک دور درب دستگاه اتوکلاو را وارسی و در صورت نیاز آن را عوض کنید.
- هر شش ماه یک بار کار، معاینه ی توسط اُپراتور دستگاه، و بازرسی و نگهداری فنی دستگاه توسط شرکت پشتیبان را پیگیری کنید.