جرم دندان معمولاً به رسوباتی گفته می شود که بر روی سطح دندان ها و لثه شکل می گیرد و منجر به ایجاد بوی بد دهان میگردد و در نهایت میتواند به پوسیدگی آن و بروز امراض لثه منجر شود. جرم دندان حاوی میکروب های بسیار متفاوتی است که با مسواک زدن نیز از بین نمی روند.
این جرم، در صورت عدم رسیدگی و درمان قطعی، به مرور زمان بافت لثه را خراب میکند و موجب سُست شدن پایه های دندان می گردد. راه خلاص شدن از جرم دندان، جرمگیری دندان یا جرم زدایی آن است.
در این مقاله، تیم تجهیزات دندانپزشکی آوادنتال میخواهد با شما در مورد جدیدترین روش های جرم گیری دندان صحبت کند که از کمترین عوارض جانبی، بی حسی و درد برخوردار است.
مراحل انجام جرمگیری دندان
امروزه با توجه به دستاوردهای علم پزشکی و با اتکا به کیفیت دستگاه ها و جدیدترین مواد ضدعفونی کننده، معمولاً فرآیند جرمگیری دندان در قالب سه مرحله انجام می شود که این سه مرحله عبارتند از:
- مرحله اول جرم گیری و کورتاژ لثه
- مرحله دوم بروساژ دندان
- مرحله سوم Airflow
مزیت های جرمگیری دندان
حذف جرم روی دندان احتمال پوسیدگی آن را کاهش میدهد. بروساژ و جرم گیری دندان باعث بهبود ورم و التهاب لثه میشود و جلو بروز یک بیماری شدید لثه را می گیرد. اما فراموش نکنید که دوره اثربخشی جرم گیری تا زمانی است که جرم جدید، جایگزین جرم قدیمی برداشته شده نشود.
مضرات جرمگیری دندان
هر چند جرم گیری دندان و تمیز کردن عمیق ریشههای آن خطری به همراه ندارد، اما خطر خونریزی لثه و ایجاد عفونت همیشه وجود دارد. برای پیشگیری از این معضل، دندان پزشک میتواند از فیبرهای آنتی بیوتیک به مدت یک هفته پس از درمان بر روی لثه استفاده کند.
اگر لثه های شما در معرض خطر بالای عفونت قرار داشته باشند، دندان پزشک به شما توصیه خواهد کرد که قبل و بعد از انجام جرمگیری، از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید تا از ورود باکتری ها به جریان خون پیشگیری به عمل آید.
جرمگیری دندان یک اقدام درمانی و پیشگیرانه به نظر می رسد که با انجام آن، به سفید شدن دندان ها نیز کمک می شود. در گذشته این کار منجر به آسیب مینای دندان و ایجاد حساسیت در دندان ها میشد، اما با روش جدیدِ بروساژ نه تنها این مشکلات برطرف میشود، بلکه بیمار دردی را نیز احساس نخواهد کرد.
مراحل جرمگیری دندان
مرحله نخست: جرم گیری و کورتاژ لثه
دو روش اصلی برای جرم زدایی از سطح دندان وجود دارد که برخی از دندان پزشکان از هر دو روش استفاده میکنند. این دو روش عبارتند از:
1- جرمگیری دندان با ابزار دستی
در این مرحله دندان پزشک از یک جرم گیر دندان استفاده میکند و پلاک های روی دندان را به صورت دستی برمی دارد.
2- جرمگیری دندان با اولتراسونیک
با استفاده از اولتراسونیک و ایجاد لرزش، پلاک ها از روی دندان برداشته می شوند. برای این کار از اسپری آب برای شستن پلاک ها و سرد نگه داشتن سر اولتراسونیک استفاده می شود.
کورتاژ لثه
اگر با وجود مراحل فوق همچنان شاهد عفونت در بافت پوششی لثه اطراف دندان باشیم، ناچار به استفاده از روش کورتاژ لثه ای خواهیم بود. در این روش از لیزر برای ایجاد بافت همبند سالم در لایه های زیرین و ایجاد یک بافت لثه ای سالم استفاده می شود. برای اجرای کورتاژ لثه، لثه ها به صورت موضعی بی حس می شوند.
مرحله دوم: بروساژ دندان
در روش بروساژ دندان، پزشک با آغشته کردن دندان ها به یک خمیر مخصوص و یک برس چرخان اقدام به صیقل دادن سطح دندان ها و حذف لکه ها و رنگ های روی آن می کند.
مرحله سوم: صیقل دادن دندان با Airflow
این روش یک روش ایده آل برای حذف لکه و تغییر رنگ دندان می باشد. در این روش جرم گیری دندان با صیقل دادن آن و بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود شرایط دندان های بیمار می شود و نسبت به روشهای درمانی دیگر جدیدتر و برتر می باشد.
در این روش یک اسپری هوا و سدیم بی کربنات و جریان پرفشار آب برای صیقل دادن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این روش بی دردترین روش جرم گیری به شمار می رود.
جرمگیری دندان با لیزر چگونه است؟
روش جرم گیری با استفاده از پرتو لیزر بیشتر از آن که یک روش درمانی باشد، یک اقدام پیشگیرانه برای سفید کردن دندان ها با لیزر به شمار می رود. در این روش از یک لیزر آبی برای اتصال دوباره بافت های لثه استفاده می شود. این کار باعث تسکین التهاب و بهبودی سریع بافت های آن می گردد.
روش سفید کردن دندان ها با لیزر، یک روش بدون خطر و بدون درد است. در این روش می توان رنگ دندان ها را ظرف مدت کمتر از یک ساعت تا حداکثر هشت درجه سفیدتر کرد.
اگر پزشک لازم بداند، چنانچه هنوز عمر پاکت های لثه بیش از سه میلیمتر باشد، پزشک از روشهای درمانی قوی تری نسبت به روش سفید کردن دندان ها با لیزر استفاده خواهد کرد.
دستگاه جرمگیر UDS J2 برند وودپیکر
مراقبتهای بعد از جرمگیری و بروساژ دندان
پس از انجام هر بار جرم گیری ممکن است بافت لثه تا حدودی قرمز و متورم شود و خون ریزیهای محدودی داشته باشد. این ناراحتی و درد ممکن است شدید باشد؛ ولی پس از چند روز برطرف خواهد شد. ناراحتیهایی که ممکن است پس از هر بار مسواک زدن به وجود آیند نیز بین یک تا سه روز پس از انجام جرم گیری از بین میروند.
همچنین حساسیت دندان ها و تغییرات دمایی یا حساسیت به مواد شیرینی بین ۲ تا ۳ روز اول پس از جرک گیری رفع میشوند.
در روشهای جدید جرمگیری دندان از بی حسی موضعی استفاده نمیشود. اما اگر بنا به هر دلیل دندان پزشک صلاح به استفاده از بی حسی موضعی دیده باشد، سعی کنید در چند روز اول از جویدن مواد غذایی سفت خودداری کنید و برای تسکین درد از قرص های مسکن غیر آسپرینی استفاده نمایید.
نتیجهگیری
جرمگیری دندان، با روشهای مختلفی قابل انجام است. البته باید به یاد داشته باشیم که جرمگیری مزایا و معایبی هم به دنبال دارد که باید به تمام آنها توجهی ویژه داشت. همچنین مراقبتهای بعد از جرمگیری دندان را نیز باید مد نظر داشته باشید.