یکی از تجهیزات مورد نیاز برای انجام فعالیتهای دندانپزشکی، استفاده از سامانه ی ساکشن و در کنار کمپرسور هوا و همچنین اتصالات برق در مطب دندانپزشکی است. آوادنتال در این پُست قصد دارد تا در مورد این شرح دهد که ساکشن مرکزی دندانپزشکی چیست، چه اتصالاتی نیاز دارد و لوله کشی آن چگونه باید باشد.
ساکشن مرکزی دندانپزشکی چیست؟
در فعالیتهای مختلف دندانپزشکی و سایر جراحیهای مربوط به قسمت های دیگر بدن معمولاً از دستگاهی به نام ساکشن استفاده میشود که وظیفۀ آن از بین بردن خون و خونابه به منظور تمیز کردن محل جراحی می باشد. سیستم ساکشن مرکزی از یک پمپ مکندۀ قوی تشکیل شده که تمامی مایعات جمع شده در محل انجام جراحی را به مخزن ذخیره خود منتقل میکند. از دستگاه ساکشن برای پاکسازی دهان بیمار در حین فعالیتهای دندانپزشکی و عمل های جراحی دندان و لثه استفاده میشود. معمولاً دستگاههای ساکشن در انواع مختلف طراحی و ساخته شده اند که عبارتند از:
- ساکشن قابل حمل (Portable) که معمولاً با باتری کار می کند.
- ساکشن قابل نصب که با برق کار می کند.
استفاده از ساکشن مرکزی دندانپزشکی به این صورت است که ابتدا سیستم تنظیمکننده ی ساکشن موجود در هر یونیت دندانپزشکی به کمک یک سری اتصالات لوله کشی شده، به ساکشن مرکزی وصل میشود. نحوه ی لوله کشی ساکشن مرکزی و نصب آن به یونیت دندانپزشکی را در ادامه همین پست خواهید خواند.
قیمت ساکشن مرکزی دندانپزشکی چگونه تعیین میشود؟
یکی از سوالات همیشگی که برای خریداران این است که قیمت ساکشن مرکزی دندانپزشکی چگونه تعیین میشود. یکی از اولین مواردی که باید به آن توجه داشته باشید این است که تعداد یونیت هایی که میتواند این دستگاه پشتیبانی کند، عاملی تعیین کننده است. علاوه بر این ها قدرت موتور یکی از مهمترین موارد برای برتری یک مدل ساکشن نسبت به مدل های دیگر است. میزان مکش، فیلتر آنتی باکتریال و میزان وکیوم نیز در میزان بودجه ای که باید برای خرید این دستگاه در نظر بگیرید نیز تاثیرگذار است.
علاوه بر این موارد، نوع برند نیز یکی از موارد مهمی است که باید به آن توجه داشت. برخی برندهای خارجی دارای اعتبار و کیفیت زیادی هستند که بر قیمت محصولات تولید شده ی آنها از قبیل کمپرسور اثر گذار است.
برای بررسی انواع تجهیزات دندانپزشکی از جمله ساکشن مرکزی دندانپزشکی به صفحه ی قیمت تجهیزات دندانپزشکی آوادنتال مراجعه کنید.
مکان مناسب برای قرارگیری ساکشن مرکزی دندانپزشکی
بهتر است در زمان احداث ساختمان مطب یا در ابتدای عملیات تجهیز ساختمان مطب، یک مکان مجزا برای قرار دادن سیستم ساکشن در نظر گرفته شود. از این گذشته بهتر است دستگاه ساکشن مرکزی، کمترین فاصله تا محل استقرار یونیت(های) جراحی دندان پزشکی را داشته باشد. بدین ترتیب طول لوله های ارتباطی کاهش پیدا می کند که در افزایش راندمان عملکرد سیستم ساکشن مرکزی و تخلیۀ بهتر محل تأثیر بسزایی دارد.
از سوی دیگر چون دستگاه ساکشن باید مایعات را جمع آوری کند و به سمت مخزن ویژه ی خود انتقال دهد، لذا بهتر است محل قرار گیری ساکشن در طبقه پایین محل یوینت ها باشد تا استفاده از نیروی گرانش نیز به عملکرد بهتر دستگاه و مصرف کمتر انرژی کمک کند.
بنابراین چنانچه در طبقه پایین ساختمان مطب دندانپزشکی، انبار، پارکینگ یا سرویس بهداشتی وجود داشته باشد، این مکان میتواند یک محل مناسب برای نصب و راه اندازی دستگاه ساکشن مرکزی باشد. البته اگر این امکان وجود نداشته باشد، میتوان این دستگاه را در طبقه همکف و هم تراز با یونیتهای دندانپزشکی نیز قرار داد.
اتصالات مورد نیاز سیستم ساکشن مرکزی
اتصالات ورودی ساکشن
قسمت انتهایی لوله ساکشن که به یونیت جراحی وصل میشود.
اتصالات فاضلاب
یک لوله ی انتقال فاضلاب که به لوله خروجی فاضلاب ساختمان ختم میشود به ساکشن مرکزی وصل میگردد.
اتصالات ویژۀ خروجی هوا
عبارت است از لولهای که به طور مستقیم هوای خروجی دستگاه را به فضای بیرون هدایت می کند.
اتصالات برق دستگاه
به معنی سیم کشیهای مربوط به برق دستگاه که انرژی مورد نیاز آن را تأمین می کند.
کلید کنترل دستگاه
کلیدی است که ارتباط بین یونیت جراحی و ساکشن مرکزی را برقرار میکند.
چگونگی لوله کشی ساکشن مرکزی دندانپزشکی
معمولاً در سیستم لولهکشی ساکشن مرکزی، از اتصالات PVC استفاده میشود که این لولهها به هر یک از صندلیهای یونیت دندانپزشکی وصل هستند. در این سیستم از یک لوله ی اصلی متصل شده به این دستگاه و چند لوله ی فرعی متصل به یونیتهای جراحی استفاده میشود. البته باید توجه داشت که نباید در سیستم لوله کشی ساکشن از بستها و اتصالات 90 درجه، زانویی و اتصالات Uشکل استفاده شود.
اگر قرار باشد از اتصالات 90 درجه در سیستم لوله کشی ساکشن مرکزی استفاده شود، باید به جای یک اتصال 90 درجه، از دو اتصال 45 درجه استفاده شود.
به منظور منشعب کردن لوله اصلی به دو لوله ی فرعی، هرگز نباید از اتصالات T شکل استفاده کرد. بلکه برای انشعاب اول باید از اتصال Y شکل 45 درجه و برای انشعاب دوم باید دو زانویی 45 درجه استفاده شود.
تأکید می شود که دلیل عدم استفاده از اتصالاتU شکل و زانویی 90 درجه تنها این است که اگر از این نوع اتصالات در سیستم لوله کشی ساکشن مرکزی دندانپزشکی استفاده شود، احتمال رسوب گذاری اجسام خارجی جاری در مایع در داخل لوله ساکشن افزایش پیدا میکند و ممکن است مسیر هوای لوله را ببندد. همچنین اگر از دستگاه ساکشن در طبقه ی هم تراز با یوینت دندانپزشکی استفاده شود، باید پیش از ساکشن مرکزی دندانپزشکی، از یک لوله ی رایزر با کوتاهترین طول (ارتفاع) ممکن استفاده شود.